Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Transplant de Maduva Osoasa

transplant-de-maduva-osoasa

Maduva osoasa este un tesut prezent in os si un organ indispensabil pentru supravietuire, pentru ca este responsabila cu producere celulelor constitutive ale sangelui si a sistemului imun:globulele roşii, globulele albe si plachetele.

La nastere, maduva osoasa este prezenta in toate oasele. Ea contine celule grasoase si toate descendentele care vor da nastere celulelor sangelui circulant. Functia sa de productie se concentreaza, la varsta adulta, in interiorul oaselor rachisului, toracelui, umarului si bazinului. Maduva osoasa normala permite regenerarea celulelor sangvine datorita unei rezerve de celule-suse.

Bolile maduvei osoase sunt boli grave, care uneori necesita un transplant.

Transplatul medular sau de celule stem hematopoietice inseamna inlocuirea maduvei bolnave a pacientului cu celule medulare sanatoase ale donatorului.

Exista cazuri in care transplantul poate fi auto-transplant, cand se utilizeaza maduva osoasa proprie a pacientului pentru a efectua grefa.

In functie de situatie si de diagnostic, transplantul de celule stem poate fi un allo-transplant, cand bolnavul trebuie sa primeasca celule medulare sanatoase compatibile fie de la un frate/ sora (allo-transplant inrudit), fie de la un donator neinrudit.

Inainte ca pacientul sa primeasca celulele sanatoase ale donatorului, va face un tratament agresiv de chimioterapie si eventual radioterapie, ca maduva lui bolnava sa fie complet distrusa si sa lase loc liber celulelor sanatoase pe care le va primi de la donator. In momentul in care pacientului i se distruge maduva, el nu mai este capabil sa producă celulele sangelui si viata lui este in pericol. 

Tipuri de grefă de măduvă osoasă

Grefa autologă

Transplantul autolog de celule stem sau măduvă osoasă necesită extracția (afreza) celulelor stem hematopoietice de la pacient și depozitarea acestora într-un congelator. Pacientul este apoi tratat cu doze mari de chimioterapie cu sau fără radioterapie cu intenția de a eredica populația malognă celulară cu costul ablatiei parțiale sau totale a măduvei osoase (distrugerea funcției măduvei osoase). Propriile celule depozitate saunt apoi reintroduse în corp, unde preiau locul și funcția țesutului medular distrus și refac populația celulară sangvină normală a pacientului.

Transplantele autologe au avantajul unui risc mai mic de infecție în timpul porțiunii imun compromise a tratamentului, deoarece recuperarea funcției imunitare este rapidă. Deasemena, incidenta pacienților care experimentează rejectul (boala grefa-versus-gazda) este foarte rară deorece donorul și primitorul sunt același individ.

Grefa allogenică:

Tranplantul de măduvă osoasă allogenic implică două persoane: donorul sănătos și pacientul primitor. Donorii trebuie să aibă un tip tisular (HLA) care să se potrivească primitorului. Potrivirea HLA se face pe baza variabilității a trei sau mai mulți loci ai genei HLA, iar o potrivire perfectă a acestor loci este preferată. Chiar dacă există o potrivire bună între aceste allele importante, primitorul va necesita medicamentație imunosupresivă pentru a evita boala grefa-versus-gazdă.

Donorii pot fi rude de sânge, singenici (un geamăn monozygotic sau identic al pacientului) sau fără legătură de rudenie dar care are un HLA foarte apropiat.

Centrul  de Transplant din cadrul spitalului Medicana efectuează grefă de măduvă osoasă de tip autolog și allogen  înca din 2012. În fiecare an numărul pacienților a crescut conform  statisticei de mai jos:

An

Transplant Autolog

Transplant Allogen

Transplant Haploidentical

MUD

Total

2012

64

10

1

-

75

2013

82

46

9

-

137

2014

97

57

14

15

183

31.10.2015

73

44

9

20

146

Numărul total de transplanturi a ajuns la 541 la sfârșitul lunii octombrie a anului 2015, dintre care 316 de tip autolog, 157 de tip allogen, 33 de tip haploidentical, 35 de tip MUD.

Spitalul Medicana International Ankara dispune de 14 camere sterile, camere speciale pentru transplantul de organe, inclusiv un laborator de recoltare de celule stem și doua rezervoare de stocare pentru azot cu o capacitate de 180 de casete. De asemenea, tot în cadrul spitalului există o unitate de afereză ce permite obținerea a 3 componente ale sângelui de la un singur donator în același timp.

Rata de mortalitate la 100 de zile în cazul transplantului de maduvă osoasă în 2014

Transplant

Rata mortalitate Medicana Ankara

Rata mortalitate globală

Autolog

   

Allogen

19.64%

 

MUD

 

35-40%

Haploidentical

 

40% (cu risc crescut)

Formular informaţii pacient

jciCALITATE JCI
Acreditare Joint Commission International
Follow US facebook twitter youtube